Kooikerhondjes van de Kytomba

 

  

 

 

Wij zijn Eus en Hennie Hauser uit Sprang-Capelle (gem. Waalwijk). Wij hebben sinds 1995 kooikerhondjes, en hebben ons meer en meer verdiept in het ras en alles wat hierbij hoort.

Van gewoon het hebben van enkele kooikerhondjes is de hobby uitgegroeid tot een "kennel". Niet te denken aan een hoop hokken enz, maar gewoon enkele hondjes in huis die gewoon meedraaien met de alledaagse dingen, en om de paar jaar een nestje.

Wij hebben dus om de paar jaar een nestje. Zelf hebben we er voor gekozen te fokken volgens de reglementen van de rasvereniging. Wij zijn dus lid van de rasvereniging/kooikervereniging en staan ingeschreven bij de raad van beheer. Hiervoor hebben we gekozen voor de kennelnaam KYTOMBA.

Waar komt die naam vandaan:

KYTOMBA staat voor: Kyra (onze eerste teef), Tommy (onze eerste kooikerreu overleden in 2010), Banjer (onze tweede kooikerreu  overleden in 2006 ) de eerste twee letters van deze namen vormen de naam KYTOMBA. Wij vonden dit leuk klinken en op die manier blijven ze ook na hun overlijden een beetje in "leven".

Waarom fokken wij:

Wij fokken omdat we er een hobby in hebben. Niet om er rijk van te worden of om zo veel mogelijk nestjes te fokken.

Wij fokken de kooikerhondjes op hun karakter. Dat wil zeggen dat we een reu zoeken die hetzelfde open vriendelijke karakter heeft als onze teven Kyra, Perre, Winja en Liske. Het moet een gezellige hond worden die een vriend is/wordt van iedereen. Hier doen we ons best voor.

Hoe doen wij dit:

Wij zoeken naar een dekreu met een goed en vriendelijk karakter. Geen dominante reu, maar een allemansvriend. Als het nestje er is, zorgen we er voor dat de pups veel in aanraking komen met mensen, en vooral kinderen. Knuffelen met de pups is een dagelijks iets en erg belangrijk voor hun ontwikkeling. Op de site vindt u diverse foto's van kinderen, nieuwe baasjes en belangstellenden die tussen de pups zitten, liggen en heerlijk aan het knuffelen zijn. De pups groeien op in de huiskamer, die hiervoor behoorlijk wordt verbouwd. Na enkele weken, bij goed weer, gaan de pups samen met moeder enkele uurtjes naar buiten in de tuin, die ook is aangepast hiervoor. De eerste 2 weken houden we bezoekers op afstand van de pups ivm ziekten e.d. Wel kunnen belangstellenden kijken via de webcam. Pas na zo'n 3 à 4 weken mag iedereen komen kijken en knuffelend en dan alleen na het ontsmetten van de handen.

Kyra is zo'n lieve moeder, dat ze werkelijk alles toelaat. Gelukkig gaat het met Winja en Liske ook zo. Ook dit kan je zien op de verschillende foto's. Bezoekers vinden ze prima, en ook het knuffelen van de pups vinden ze goed.

Als je bij ons binnen komt, word je werkelijk verwelkomt door onze honden. En dat is niet Kooikereigen. Normaal zijn ze wat afstandelijk en terughoudend. Ze zijn normaal erg eenkennig.

Socialisatie:

Dit is voor ons een heel belangrijk onderwerp. De pups groeien in de huiskamer op. Regelmatig gaan ze bij goed weer naar buiten in de tuin. Ook belangstellenden en natuurlijk de nieuwe baasjes zijn meerdere dagen per week van harte welkom. Komen de baasjes van ver, dan is mee-eten geen probleem. Wij sturen de nieuwe baasjes na een lange reis niet na een uurtje weg. Verder gaan we regelmatig met de pups, bij goed weer, in een speciaal geprepareerde bolderkar naar buiten, om ze lekker te laten rennen en spelen op een groot grasveld. Dit alles onder toezicht van hun moeder natuurlijk. Ook nemen we de pups mee in de auto en bijv. naar een winkelcentrum. Hier komen ze in aanraking met het rijden in de auto, geluiden van de straat en de drukte van mensen. Dit gebeurt allemaal in de bolderkar nadat ze de eerste inenting hebben gehad. Wij proberen ze zo goed mogelijk te socialiseren, en dat kost heel erg veel tijd, maar is een onmisbare investering waar u als nieuwe baasjes voor de rest van uw leven (en dat van het hondje) plezier van heeft.

Bij het verlaten van het nest, als ze naar de nieuwe baas gaan, krijgt ieder baasje een leuke attentie, en veel informatie over verzorging, voeding enz. Ook houden wij contact, en houden na ong. 3 jaar een terugkomdag voor baasjes en pups.

Wij hopen dat u een idee heeft gekregen over de manier hoe wij kooikerhondjes fokken en waarom.

Kijk eens onder het hoofdstukje nestje 2008, nestje 2010, nestje 2011, nestje 2012, nestje 2013, nestje 2014, en nestje 2015, nestje 2016 en nestje 2017, hier zie je veel foto's van de uitstapjes met de pups, het knuffelen, de kinderen tussen de pups enz enz.

Heeft u vragen of wat dan ook, mail ons op info@kytomba.nl

 

E-mailen
Map